Hvis du er bare en lille smule ligesom mig, så har du en ordentlig stak bøger liggende på natbordet, som du rigtig gerne vil læse. Hvis bare du ikke var så træt om aftenen. For slet ikke at tale om alle de bøger, du har stående i bogreolen, og når du får øje på dem, tænker du på, at du egentligt gerne ville genlæse dem, fordi de er så dejlige. Når du altså får tid. Men du ER træt om aftenen, og der ER kun fireogtyve timer i døgnet, og dagene flyver afsted, mens bøgerne bliver støvede med gulnede sider.

Jeg har et tip til dig. Det er en lille bitte hemmelighed, som kan hjælpe selv den mest travle til at finde tid til bøgerne, der ligger så tålmodigt og venter på natbordet. Hemmeligheden består i, at du hver morgen læser i 10 minutter.

Det er her, du indvender: Om morgenen? Seriøst?

Jep, helt seriøst – om morgenen. Tro mig, det er et godt tidspunkt at læse: du har fred og ro, din hjerne er udhvilet, og du er endnu ikke blevet hvirvlet ind i alle dagens gøremål og genvordigheder.

Du synes sikkert, at dine morgener er travle nok i forvejen. Du styrter rundt for at nå det hele: kaffe, morgenmad, et hurtigt bad, madpakker og børn, der skal afleveres. Du kan helt bestemt ikke også klemme tid ind til at læse, vel? Eller kan du? Mange af os bruger for eksempel lidt tid hver morgen på at tjekke mailen og/eller de sociale medier. Men mon ikke verden kan vente lidt endnu? Der er sikkert ikke sket så forfærdelig meget, mens du lå og sov. Så læg smartphonen fra dig og grib din bog i stedet for.

Der er selvfølgelig også den mulighed at droppe snooze-knappen og stå ti minutter tidligere op…. Gys! tænker du sikkert. Men det er måske ikke så slemt endda. Du giver dig selv en gave, nemlig tid. Om det så kun er 10 minutter.

Næste indvending: 10 minutter? Helt ærligt, hvad får jeg ud af at læse i 10 minutter? Det er jo nærmest ingenting. Netop. 10 minutter er nærmest ingenting, så det kan du godt få tid til. Og i løbet af de 10 minutter kan du læse ca. 10 sider, alt efter din læsehastighed og bogens sværhedsgrad. Det bliver til 3650 sider på et år, svarende til omkring ti bøger. Ikke dårligt, vel?

Hvis jeg har dig med så langt, mangler du måske nogle ideer til, hvilke bøger du skal kaste dig over – når du altså først har læst dem, der allerede ligger og venter på natbordet. Til inspiration får du her et par anbefalinger af nogle af de bøger, jeg læser lige nu:

I det poetiske hjørne
Når jeg trænger til bare en lille dråbe litteratur, der får mig til at have det rart, så læser jeg lidt i en digtsamling af Benny Andersen, som blev udgivet på hans 85 års fødselsdag. Jeg købte den på BogForum i 2014, og den er signeret af manden selv. Til Kirsten med venlig hilsen Benny Andersen, står der. Det gør det endnu mere specielt at læse i bogen. Selvom alle de andre, der stod i køen den dag på BogForum også fik skrevet sådan en lille hilsen i den selvsamme bog.

Men nu er Benny Andersen borte, og tilbage står hans digte. I denne bog handler det om kærlighed, og som altid fortæller og beskriver Benny Andersen i et legende, varmt og kærligt sprog, der rammer lige, hvor det skal. Ligesom bogens titel: “At elske eller ikke at elske”.

Ja, det er netop spørgsmålet.

I videnskabens tjeneste
Ved siden af poesi og skønlitteratur har jeg også altid gang i en eller flere fagbøger af meget forskellig art og om mange meget forskellige emner. Lige nu er der to på toppen af min hitliste:

På natbordet ligger Frihedens pris – en kort historie om menneskehjernen, hvor Peter Lund Madsen giver en let forståelig gennemgang af hjernens funktioner – og alt det, der kan gå galt med sådan en udviklet hjerne som menneskets. Alt sammen fortalt med et glimt i øjet og et personligt islæt, som jeg bare elsker.

På min ebogslæser ligger En kort historie om næsten alt, hvor Bill Bryson fortæller om videnskabshistorien fra The Big Bang til nutidens naturvidenskabelige opdagelser. Bogens titel er naturligvis fuld af løgn, for det er aldeles ikke en kort historie. Den er meget, meget lang (og derfor er jeg glad for, at jeg har den på ebogslæseren, hvor den ikke fylder noget), men trods det tilsyneladende tunge emne og de mange hundreder af sider er det en særdeles underholdende bog. Du kan læse en glimrende anmeldelse af bogen lige her.

En skøn klassiker
På den skønlitterære front har jeg kastet mig over Little Women (på dansk Pigebørn) af Louisa M. Alcott. Selvom jeg ofte læser klassikere, må jeg indrømme, at jeg begyndte at læse bogen på grund af en TV-serie. I Friends læser Joey nemlig Little Women, indtil han synes, at den bliver så sørgelig, at han bliver nødt til at lægge den ind i fryseren. Kan det ikke gøre hvem som helst nysgerrig efter at læse bogen? Det virkede i hvert fald for mig – og det er kun et ekstra plus, at netop denne bog siden sin udgivelse har haft en meget stor betydning for flere generationer af kvindelige forfattere.

Jeg kan godt lide at læse klassikere. Jeg synes, at det er ligesom at kigge på et maleri. Her går tingene ikke så stærkt, og det giver et lille pusterum, mens en stille dialog folder sig ud over siderne. Lige præcis sådan er Little Women. Den er også sørgelig, selvom jeg indtil videre ikke har haft brug for at lægge den ind i fryseren. Men jeg har dog fældet en lille tåre over Beth’s triste skæbne.

Det er klart, at jeg ikke kan nå at læse alle disse bøger på bare ti minutter hver morgen. Men her kommer vi til det allerbedste ved hele den her “læs-en-lille-smule-hver-morgen”-praksis. Der er nemlig en bonus: Hurtigt vil du opdage, at når du får en lille dråbe litteratur ved dagens begyndelse, vil det regne med læselyst over hele din dag. Du vil opdage, at din nye vane med at læse om morgenen vil brede sig ud resten af dagen, og du læser på alle mulige tidspunkter, bare fordi du har lyst. Pludselig finder du fem minutter her og et kvarter der, hvor du har tid til at læse, så du kan komme videre med den bog, som du endelig er kommet godt i gang med.

Og den næste. Og den næste.