Noget af det sværeste her i livet er afsked. Det er også noget, der er uundgåeligt. Uden undtagelse vil vi alle gennem livet blive nødt til at tage afsked. Mange gange, endda. Vi tager afsked med ting, steder og mennesker, som vi elsker. Og hver gang gør det ondt, fordi vi efterlader et lille stykke af vores hjerte.

Når noget slutter eller forsvinder ud af vores liv, kan vi godt have lyst til bare at lade som ingenting. Hvis vi ignorerer afskeden, der står dér og truer, så vil den måske forsvinde af sig selv? Måske vil vi ikke blive nødt til at give slip? Måske kan vi blive fri for smerten ved at miste? Men tro mig, at lade som ingenting gør ikke smerten mindre. Tværtimod.

I afskedens time bliver du nødt til at give slip. Det er den første og sommetider den største udfordring. Afskeden står foran dig, den tårner sig op som et uhyre, og du bliver nødt til at se den i øjnene. Se på den, som det, den er: En uundgåelig del af livet. Men prøv ikke at overse den eller tvinge den bort. Så vil uhyret vokse sig større. I stedet for at forsøge at undgå afskeden ved at holde fast i det, der ikke er mere, skal du se den i øjnene og give slip. Så vil du se uhyret forvandle sig. Med tiden kan det blive et kært minde, og du kan sige som Peter Plys:

Hvor heldig er jeg, at jeg har noget, der gør det så svært at sige farvel.

Når du har givet slip, skal du huske at sige ordentligt farvel. Uanset om du står for at skulle tage afsked med en ting, der har haft en stor værdi for dig, eller et sted, der har betydet meget i dit liv, eller et menneske, som du elsker – så skal du sige farvel. Lad ikke blot tingene, stederne og menneskene forsvinde ubemærket ud af dit liv, når afskeden kommer. Hvis du lader dem forsvinde uden at byde dem farvel, vil minderne fryse til is og blive til forstenet sorg.

Det skal du ikke byde dig selv.

Afskeden er nødvendig.  Ting kan ophøre med at være nyttige for dig, eller de kan miste deres værdi. De har spillet deres rolle i dit liv, men nu er det forbi. Steder kan forandre sig, og mennesker forandrer sig. Sig tak til dem og byd dem farvel. Det er ikke sundt at dvæle på et sted, hvor du ikke længere føler dig hjemme eller velkommen – eller som måske ikke var det sted, du havde håbet på. Så er det på tide at komme videre.

Tænk på det som en rejse: Undervejs må du nødvendigvis tage afsked med steder og mennesker, som du holder af. Men rejsen bringer dig til nye steder. Det kan være steder, der er værre eller bedre end det sted, du kom fra. Det kan være, at du kommer til en by, hvor du blot skal gøre et kort ophold, eller et land, hvor du gerne vil blive i længere tid. Men før eller siden må du også tage afsked med dette sted. Selvom det kan være svært og trist, og selvom du bare har lyst til at blive der for altid, så skal du huske, at du altid har lige præcis det sted med dig i dit hjerte.

For hvert et sted, du besøger på din rejse, er med til at gøre dig til den, du er.

Når du ser på livet som sådan en rejse fra sted til sted, bliver det en lille smule nemmere at tage afsked. Det er derfor, at jeg holder af ordet farvel, der som bekendt er et ønske om, at rejsen vil gå godt. Gid du må fare vel.

Kom godt afsted på din rejse gennem livet.