Livet er til tider en hård følgesvend. Det vælter os omkuld, og når først vi ligger ned, så sparker det os, lige dér, hvor det gør mest ondt. Vi møder allesammen modgang. Og det kan være smertefuldt. Uudholdeligt endda.

Det kan være, at du må tage afsked med en, du elsker, opgive en livsdrøm eller sige farvel til et job, en karriere, et hjem, et forhold… Foran dig smuldrer verden, som du kender den, og med den dine håb. Det eneste, du har tilbage, er sårbarheden, og det er da det sidste, du har brug for. Sårbarhed er altid en uvelkommen gæst, ikke sandt?

Ofte forsøger vi at løbe vores vej, når livet går os imod. Det gør ondt, og vi føler os udsat, blottet og frem for alt alene. Vi drukner smerten i arbejde eller frugtesløse fornøjelser. Vi glemmer vores sorg ved hjælp af ligegyldige distraktioner, endeløse fester, adspredende shopping-orgier eller et overflødighedshorn af alkohol og usund mad. Det giver os lindring for en stund, fordi vi tænker på noget andet og glemmer vores smerte og vores sårbarhed. Men kun for en stund. Når du vågner op efter festen, når du kommer hjem fra jobbet, og når du har tømt den sidste indkøbspose med moderigtige nyanskaffelser – så vender det altsammen tilbage igen. Sorgen over det eller den, du mistede, længslen efter dine drømme og fortvivlelsen over dine bristede håb. Det vender altsammen tilbage, og det føles endnu værre end før.

Uanset, hvad vi finder på for at lindre vores smerte og skjule vores sårbarhed, så er det altid kun en stakket frist. Og hvad der er endnu værre: Når du dulmer de negative følelser, som du forsøger at flygte fra, dulmer du også den lille snert af noget positivt, der stadig måtte være tilbage. Det er derfor, at det altsammen føles værre bagefter. Når vi dulmer vores følelser, kan vi ikke gøre det selektivt. Når vi overspiser, fester igennem eller begraver os i arbejde for at glemme, at livet behandler os hårdt, så kan vi ikke nøjes med at bedøve de negative følelser og de triste tanker. Det er alt eller intet: Når du flygter fra sorgen, flygter du også fra glæden. Når du bedøver smerten, bedøver du også nydelsen. Når du glemmer fortvivlelsen, glemmer du også begejstringen.

Men hvad skal du så stille op, når alt og alle rotter sig sammen imod dig, og du ikke kan se andre retninger end den, der fører lige lukt ned i et stort, sort hul?

Når livet slår os ud, skyldes det som oftest en afslutning. Noget, som vi troede og håbede ville vare evigt, holder pludselig op. Vi mister noget, som vi troede skulle være vores for altid. Som Nelly Furtado synger: “All good things come to an end”… Det er så sandt, så sandt – og vi ønsker inderligt, at det ikke var sådan. Men det er det.

Alting har en udløbsdato.

Det er et grundvilkår i denne verden, at alting har en begyndelse og en ende. Lige fra gode historier til kærlighedsforhold, fra en munter aften til livet selv. Der er intet, der varer ved, og verden forandrer sig hele tiden. Som menneske må man hele tiden tage afsked – med mennesker, ting, steder, epoker, følelser, drømme og håb.

Den gode nyhed er, at det også gælder alt det, vi ikke bryder os om: Sorgen, fortvivlelsen, længslen og savnet efter det, vi har mistet – alt det vil også høre op. Intet af det vil vare ved. Det er ved den tanke, du kan finde din trøst og din vej ud af det sorte hul: selv dette vil holde op en dag. Alting her i livet er forgængeligt, og forgængeligheden gør ondt, hver gang vi siger farvel. Men forgængeligheden betyder også, at alt det onde heller ikke vil vare ved. Det er lige så forgængeligt som alt andet i verden og vil uafvendeligt forsvinde til sidst. Når først du indser dette, bliver dine tab nemmere at bære. Ikke engang vreden vil vare ved.

Derfor skal du ikke flygte fra smerten og sorgen, for det vil blot gøre den dybere. Anerkend i stedet, at den er der, og at det gør ondt. Stå ved din sårbarhed og vid, at du vil komme igennem det. Når du giver dig selv lov til at være trist og vred og fortvivlet og modløs, giver du også plads til glæde, håb og mod. I begyndelsen måske kun i små glimt, men de vil vokse sig stærke med tiden.

For alting har en udløbsdato.