Kender du det, at der er en ting, der igen og igen dukker op i dit liv, og som bare er besværlig? For mig er det at stryge. Jeg skal have skjorte på, når jeg er på arbejde. Disse skjorter skal selvfølgelig stryges, og jeg bryder mig bare ikke om det. Det er dødens pølse at stryge. Så jeg ender altid med at gøre det i sidste øjeblik. Jeg står og skal ud af døren, og forsøger fortvivlet at blive færdig med det sidste ærme, men stoffet rynker og folder, alting driller, og bussen kører, og min dag begynder i et helt forkert og fortravlet spor.

Og hver gang siger jeg til mig selv, at fremover vil jeg sætte tid af en rolig eftermiddag, hvor jeg stryger alle mine skjorter, så de hænger smukt og glatte i skabet, lige klar til at tage på.

Men overraskende nok sker det ikke, og næste gang står jeg igen der med sved på panden og det ene ben ude af døren og kommer afsted uden madpakken, som ligger og griner af mig i køleskabet.

Når der er sådan nogle ting i livet, som gentagne gange er til besvær, er det værd at overveje at gøre noget ved det. HVIS jeg nu rent faktisk fik taget mig sammen til at stryge alle skjorterne på en gang, når der var fred og ro og tid til overs, så ville min hverdag blive lettere. Jeg ville oven i købet få mere tid, for jeg skulle kun hive strygebræt og -jern frem én gang, og lur mig om ikke de genstridige skjorter ville være mere tilbøjelige til at makke ret, hvis jeg ikke var så fortravlet. Det vil sige, at jeg ved at investere lidt mere arbejde på én enkelt dag sparer mig selv for langt mere besvær, der spreder sig ud over endnu flere dage.

Så selvom det er surt og virkelig kedeligt at bruge en hel eftermiddag på at stryge, så vil det i et lidt større perspektiv spare mig en del besvær, ærgelser, tid og glemte madpakker.

Nu er det at stryge jo en relativt lille og ubetydelig ting, men der kan være andre ting i livet, som dukker op igen og igen, og som virkelig er besværlige og opslidende og måske endda gør ondt indeni. Det kan være alt, lige fra en overfyldt indbakke til uhensigtsmæssige familiemønstre. Fra julegaveindkøb til livsstil. Fra rengøring i hjemmet til omgangsformer på arbejdspladsen. Hvis disse ting er blevet en belastning i din hverdag, skal du gøre noget ved det. Jeg tror, at hvis noget igen og igen føles som ALT for besværligt – så er det på tide at foretage nogle ændringer. For ingen kan bilde mig ind, at det er meningen, at livet skal være besværligt og gøre ondt.

Det kan kræve store investeringer af tid og energi at ændre på det, der om og om igen gør dit liv besværligt, men store investeringer ender ofte med at give et stort udbytte. Problemet er, at ændringen i sig selv kan føles endnu mere besværlig. For ikke at sige uoverkommelig. Og derfor bliver vi ved med at hænge fast i nogle mønstre og vaner, som i det lange løb ikke er gunstige for os. Da er det værd at huske på, at selvom ændringen føles som endnu mere besværlig, så er det kun på kort sigt. Det går over. Det er den forhindring, der skal overstås, for at livet på længere sigt bliver lidt nemmere. Det hårde arbejde her og nu er vores investering i en lettere fremtid.

For det kan være rigtig hårdt at ændre på det, der er alt for besværligt, især hvis det er af den slags, der gør ondt. Men gør det alligevel. Gør det netop derfor. For når du kommer ud på den anden side, hvor det ikke gør ondt mere, vil du opdage, hvor meget du har vundet.