Det er fredag, og efter en lang arbejdsuge ser du frem til weekenden. Nu skal du rigtig slappe af og nyde livet – guderne skal vide, at du har fortjent det. Måske skal du til fest, måske skal du dyrke din yndlingssport, måske skal du endda ud på en lille miniferie med dit hjertes udkårne. Der er nok at glæde sig til, når weekenden står for døren.

Der er også meget, du skal nå i sådan en weekend. Alt det, du ikke har nået i ugens løb: Indkøb, rengøring, kvalitetstid med børnene, fritidsaktiviteter og det månedlige besøg hos Tante Oda. Vennerne skal også passes, og det bliver sjovt. En god middag og en endnu bedre flaske vin. Måske to. I hygger jer gevaldigt og har slet ikke lyst til at bryde op, så det bliver sent. Men pyt med det – det er weekend, og så kan man sove længe. Og inden du får set dig om, er det søndag aften, og du kryber ind under den bløde dyne, mæt og glad af alle de fornøjelige oplevelser, du har haft i weekenden.

Og næste dag er det mandag, og du tager modstræbende fat på en ny, lang uge, hvor du utålmodigt venter på, at det skal blive weekend igen.

Det fik mig til at tænke: Hvor er det dog synd og skam, at vi mennesker sådan har det med kun at leve for weekendens skyld. Selvfølgelig er der også gode hverdage, men hånden på hjertet – hvor mange mennesker kender du, der glæder sig til at stå op og komme i gang mandag morgen? Eller om onsdagen? Nej, vel? Næh, om fredagen, så begynder det at ligne noget. For så venter weekenden lige om hjørnet.

Du ved ikke, hvordan din weekend bliver, for weekender er også forskellige. Der er gode weekender og dårlige weekender og weekender, man næsten ikke kan huske. Men det er ikke afgørende her. Spørgsmålet er ikke, hvordan vi vælger at tilbringe vores weekender (det kunne der sikkert skrives en hel bog om) – det er altsammen præferencer. Spørgsmålet er, hvordan vi tilbringer resten af ugen.

Hvorfor lever vi resten af ugens dage kun for weekendens skyld? Ikke fordi der er noget galt med weekender. Det er dejligt at holde fri. Det er et privilegium at kunne gøre, lige præcis hvad man har lyst til i hele to dage. Jeg synes bare, at det ville være endnu mere dejligt, hvis vi nød hverdagene lige så meget. Det er weekend 104 dage om året. Så er der fem eller seks ugers ferie plus helligdage, det giver måske omkring 50 dage. Det giver rundt regnet 150 dage på et år, som vi glæder os til og glæder os ved og glæder os over. Resten er hverdage. I løbet af et år er der omkring 200 dage, som vi kun nødtvungent slæber os igennem for at nå frem til næste weekend/helligdag/fridag. Det er mere end halvdelen af livet. Var det ikke bedre, om vi nød hele livet?

Det betyder ikke, at du på mandag skal marchere ind på chefens kontor og sige op for at realisere din livslange drøm om at rejse jorden rundt/starte egen virksomhed/købe et økologisk landbrug eller hvad det nu kan være. Et skift i livet kan godt være svaret for nogen, men ikke for alle. Måske er du virkelig ikke kommet på rette hylde. Men det kan også godt være, at du skal finde dig til rette på den hylde, du befinder dig på. Gør den til din hylde. Jeg tror, at vi mennesker kan gøre rigtig meget for at få større glæde ud af livet gennem den måde, vi ser tingene på. Det kan du læse mere om i mit blogindlæg Forsiden af medaljen. Hvis du aktivt kigger efter den positive side af livets tildragelser, vil det være nemmere for dig at få livet til at lykkes. Det vil også gøre det nemmere at finde dig til rette på den hylde, der er din.

Så jeg ønsker dig en rigtig dejlig weekend. Og når weekenden er slut, og du går i seng søndag aften, så ønsker jeg, at du må se frem til en helt og aldeles forrygende vidunderlig arbejdsuge.