2018-05-27 21.43.27

Sådan skrev Søren Kierkegaard i et brev til sin svigerinde, der var syg, og han fortsætter i brevet: “Jeg gaaer mig hver Dag det daglige Velbefindende til og gaaer fra enhver Sygdom; jeg har gaaet mig mine bedste Tanker til, og jeg kjender ingen Tanke saa tung, at man jo ikke kan gaae fra den. ”

2018-07-04 12.38.48
Jeg blev helt glad, da jeg stødte på citatet i Anna Skyggebjergs bog Gå Tur. Jeg har nemlig selv anvendt det for ganske nylig i en anden sammenhæng, hvor jeg skulle skrive en tekst om, hvor vigtigt det er, at man bruger sin krop. For mig er Søren Kierkegaard indbegrebet af en meget klog mand, der altid huskede at gå en tur hver dag. Og Anna Skyggebjerg er indbegrebet af en klog kvinde, der føler for det, hun siger og skriver, og som gerne deler sine fine betragtninger med os andre. Jeg har med stor fornøjelse læst både Introvert og Kærlig hilsen Anna, og nu også Gå tur, som jeg glædede mig meget til at læse. Du har sikkert allerede gættet, at jeg ikke blev skuffet. Langt fra. Faktisk er Gå Tur en så skøn, lille bog, at jeg på det varmeste vil anbefale, at du anskaffer dig bogen og læser den. Gerne mere end én gang.

Jeg har selv altid holdt meget af at gå tur. Jeg er vokset op et stenkast fra Damhussøen, og jeg har slet ikke tal på, hvor mange gange jeg som barn og ung travede rundt om både søen og engen. Her fandt jeg mine drømme, og her fik jeg styr på mine tanker. Andre gange gik jeg bare uden rigtig at tænke på noget. Der var jo både lyde, dufte, lys og farver, som jeg kunne rette opmærksomheden mod. Og jeg går stadig tur. Jeg er så priviligeret, at jeg har mulighed for at gå min morgentur i smukke omgivelser, som på billedet ovenfor. Her er også fredeligt. Det kan jeg godt lide.

Jo, jeg elsker at gå tur og behøver ret beset ikke at blive overtalt til at snøre vandrestøvlerne. Så hvorfor overhovedet læse en bog om det?

Måske fordi den minder dig om noget af det, du vidste i forvejen. Måske fordi den fortæller om endnu flere fordele ved at gå tur, end du kendte til. Men mest af alt, synes jeg, fordi den lærer dig om nærvær. Når Anna Skyggebjerg varmt fortæller om alt det gode, en gåtur kan gøre for os, bliver verden pludselig et lysere sted. Følger du hendes enkle råd om at gå en tur – gerne hver dag, men i hvert fald fem gange om ugen – får du uden alt for store anstrengelser del i alle de fordele, som gåturen har at byde på: Mens du går, træner du både din hjerne og din krop (det var det, som Søren Kierkegaard havde indset). Videnskaben har bevist det igen og igen: Du forbedrer både humør, tænkeevne, fysik og udsigterne til et langt liv, når du jævnligt tager en god, rask spadseretur. Anna Skyggebjerg gennemgår hele den lange liste over gåturens nyttige bivirkninger i sin bog, men det er ikke engang det mest væsentlige. Det bedste ved bogen er dens kærlige tone. Gå tur sværmer næsten forelsket omkring det at sætte den ene fod foran den anden – uanset nytte og formål. Når du læser den, vil du blive smittet af en ægte glæde ved at være til stede i nuet og en positiv grundholdning til livet og alle dets tildragelser.

Fremfor alt er Gå tur en inspirerende bog, der gør dig glad i låget. Anna Skyggebjergs kloge og jordbundne betragtninger giver dig ikke blot lyst til at gå – uden mål og med – den giver dig appetit på livet. Så der er al mulig grund til, at du skal at anskaffe dig bogen. Put den i lommen – eller i ørerne, hvis du har valgt lydbogsudgaven – og tag dine bedste sko på. Udenfor din hoveddør venter en hel verden af små, store oplevelser.