blodig skovl

Den første uge af Camp NaNoWriMo er gået, og min historie skrider godt fremad. Hvad jeg ikke havde regnet med er, at mine hovedpersoner pludselig har opdaget en hidtil ukendt ø i landet Mangharia. De er havnet på øen ved et ulykkeligt tilfælde, og nu må de prøve at få det bedste ud af det, for de ved hverken, hvor de er, eller hvordan de skal komme væk fra øen. Og der er noget mystisk ved den ø. Som om der er alt for stille…

Indtil videre er jeg altså ikke blevet ramt af skriveblokering – i hvert fald ikke i udtalt grad. Men det kan ikke helt undgås, at man støder på modstand, når man skriver, så fingrenes flugt over tastaturet går lidt i stå. Som lovet i mit sidste blogindlæg får du her nogle flere tips og ideer til, hvad du så kan gøre.

1. Find dit bedste skrivested
Dette er en forebyggende forholdsregel. Ved at indrette dit helt eget, specielle yndlingsskrivested kan du skabe en betinget refleks, så du kommer i skriveflow, så snart du sætter dig ned og tænder computeren. Det er lige meget, om det er i køkkenet, under trappen, i haven, på et støvet loft eller i en mørk, fugtig kælder. Bare det er dit foretrukne sted og der, hvor du altid skriver. Hold dit skrivested velforsynet med snacks og medbring altid en kop varm mokka/aromatisk te/kølig læskedrik – men hold orden og undgå distraktioner. Du vil snart opdage, at ordene flyder let og ubesværet på dit yndlingsskrivested, fordi du har konditioneret din hjerne til at være kreativ, når du sidder på lige netop dette sted.

2. Prøv et nyt skrivested
Skulle det alligevel glippe med din histories fremdrift, selvom du sidder på dit bedste skrivested med både chokolade og cafe latte indenfor rækkevidde – ja, så kan det være, at det er luftforandring, der skal til. Det kan godt sommetider være sådan, at der skal ske noget nyt i dine omgivelser, for at der kan ske noget nyt i din historie. Tag din bærbare under armen og find et andet sted at skrive. Gå på cafe, på biblioteket eller sæt dig i den lokale park. Man kan skrive alle mulige steder: En robåd, et museum, et S-tog, en skov…. Kun fantasien sætter grænser for, hvor du kan slippe fantasien løs. Nåja, og så vejret, hvis du er typen, der godt kan lide at være kreativ under åben himmel.

3. Online hjælp
Der findes et væld af online værktøjer, det kan hjælpe dig tilbage på sporet, hvis din historie ikke rigtig vil i gang. Måske er du blevet bremset af, at du ikke lige kan finde på et godt navn til en af dine karakterer. Du kan vælge bare at kalde ham XX og skrive videre, men det kan godt blive irriterende i længden. Så måske er det en god idé at benytte en navnegenerator i stedet. På www.fantasynamegenerators.com finder du alle tænkelige typer af navne fra hele den kendte og ukendte verden – ikke kun fantasy. Er du interesseret i det enkelte navns betydning kan jeg anbefale navnebetydning.dk. Det er et brugerstyret site, så der kommer nye navne og forklaringer til hver dag (husk dog din sunde fornuft og kritiske sans, ikke alle forklaringer er lige lødige, men derfor kan de godt være gode). Det kan også være, at du har brug for, at en helt ny karakter kommer på banen og sætter gang i fortællingen. Så kan du prøve NaNoWriMos Karaktergenerator. Måske finder du netop den inspiration, du har brug for, og skulle det imod forventning ikke lykkes, så har du i det mindste haft det sjovt undervejs.

Skulle alt andet glippe, kan du gribe til det ultimative våben imod skriveblokering og genstridig handlingslammelse: The Traveling Shovel of Death. Dette blodige haveredskab har siden 2005 rejst fra roman til roman og hjulpet nødstedte handlinger med ny spænding, nye konflikter og ny fremdrift. Skovlen gjorde første gang sin entre i NaNoWriMo i en roman af Al Stegall, også kendt under deltagernavnet Yangnome. Siden er den dukket op i utallige andre romaner og har en lang række mord på samvittigheden, for der er jo ikke noget bedre til at sætte gang i en fortælling som en hovedperson, der kommer af dage på brutal vis…

Måske er du ikke helt klar til at tage livet af dine karakterer med en skovl, men The Traveling Shovel of Death kan også gøre nytte på andre måder. Måske dukker den bare lige pludselig op, bloddryppende og uden forklaring. Og vupti: Så har du et helt nyt mysterium og en ny drejning på din fortælling. På WikiWriMo kan du læse meget mere om The Traveling Shovel of Death og de muligheder, den tilbyder den nødstedte forfatter in spe.

God skrivelyst!